На Чорнобильській АЕС почали тестувати нову захисну оболонку. Вона працювала в режимі пробної експлуатації

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На Чорнобильській АЕС почали тестувати нову захисну оболонку (конфайнмент). Як повідомила прес-служба Державного агентства України з управління зоною відчуження, 22 квітня захисну оболонку на 72 години перевели в режим пробної експлуатації.

Основна частина випробувань пройшла успішно. Фахівці перевіряли роботу обладнання та його функції, а також оцінювали рівень кваліфікації персоналу ЧАЕС.

Під час випробувань пробної експлуатації проводився умовний демонтаж нестабільних конструкцій обʼєкта «Укриття».

На першому етапі тесту проводилися тренування з системою основних кранів: переміщення візків з мостових кранів у гаражі технічного обслуговування.

На другому етапі випробувань пройшла інспекція підкранових балок і тренування з переміщенням двох кранів (західного і східного) над дахом обʼєкта «Укриття». Після цього було проведено симуляцію демонтажу, підйому і переміщення на майданчик тимчасового зберігання металевої ферми, встановленої під час робіт зі стабілізації «Укриття».

Зараз ЧАЕС чекає на дозвіл на етап дослідно-промислової експлуатації, який дадуть після оцінки результатів пробної експлуатації. Дослідно-промислова експлуатація триватиме рік, після чого ЧАЕС зможе отримати ліцензію на нову захисну оболонку і почати демонтаж нестабільних конструкцій «Укриття».