Вихід США з міжнародного Договору про торгівлю зброєю: зʼявилася реакція ЄС

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

В Європейському Союзі негативно поставилися до рішення президента США Дональда Трампа вивести свою країну з міжнародного Договору про торгівлю зброєю. Про це йдеться в заяві представника Європейської служби зовнішніх звʼязків, безпекової політики сусідства ЄС Майї Косьянчич.

«Рішення США відкликати свій підпис не сприятиме тривалим зусиллям щодо заохочення прозорості в міжнародній торгівлі зброєю, запобігання незаконному обігу та боротьби з обігом звичайних озброєнь», — зазначила вона.

Косьянчич також уточнила, що неконтрольована торгівля зброєю продовжує завдавати шкоди у багатьох частинах світу, оскільки зі «стрілецького та легкого озброєння вбивають близько 500 тис. чоловік щороку».

Що таке Договір про торгівлю зброєю?

Багатосторонній договір, текст якого затвердили на Генасамблеї ООН у 2013 році. Він регулює міжнародну торгівлю зброєю. За деякими оцінками, обсяг міжнародної торгівлі зброєю сягає $70 млрд на рік. Договір покликаний запобігти незаконному обігу зброї у світі.

Документ встановлює стандарти для експорту звичайних озброєнь, зокрема забороняє експорт звичайних озброєнь в порушення ембарго та санкцій, а також озброєнь, які використовувались при вчиненні геноциду, злочинів проти людяності, військових злочинів і терактів.