Президент Індонезії хоче перенести столицю з Джакарти

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Президент Індонезії Джоко Відодо вирішив перенести столицю Індонезії з густонаселеного острова Ява. Про це пише Reuters.

За словами міністра планування національного розвитку Індонезії, рішення про те, де буде нова столиця, остаточно не прийнято, але її планують розмістити за межами острова Ява. Основні приводи для переміщення столиці — перенаселеність Джакарти та проблеми з екологією.

«Президент вирішив перенести столицю з острова Ява, це важливе рішення», — зазначив міністр Бамбанг Броджонегоро на прес-конференції після засідання уряду.

Міністр сказав, що адміністрація ще не вибрала остаточно нове місце, але розглядає східну частину розширеного архіпелагу. Одним із претендентів на нову столицю є Палангкарая в центральній провінції Калімантан на острові Борнео. Влада там підготувала 300 тис. га землі, якщо вона все ж таки буде обрана новим місцем для столиці.

Броджонегоро зауважив — щорічний економічний збиток внаслідок заторів у Джакарті оцінюють у 100 трильйонів рупій ($7 млрд).

Міністр планування не оцінив вартість перенесення капіталу, але заявив, що президент доручив міністерству фінансів запропонувати схему фінансування, яка дозволила б залучати приватних інвесторів. За його словами, реалізація плану про перенесення столиці Індонезії може тривати до 10 років. Саме ж питання обговорюють уже протягом кількох десятиліть.