У Росії кількість політичних в’язнів перевищила 230 осіб

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Кількість політичних в’язнів у Росії перевищила 230 осіб, а влада президента РФ Володимира Путіна вдається до «дедалі ширшого набору законів, що спеціально розроблені для криміналізації актів повсякденного життя».

Про це йдеться в оприлюдненій у США доповіді про політичні репресії в Росії, пише «Радіо Свобода». Її підготувала юридична фірма Perseus Strategies за підтримки російського Правозахисного центру «Меморіал».

Серед окремих російських політв’язнів, згаданих у звіті, є й український кінорежисер Олег Сенцов, засуджений російським судом до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням в організації терактів в анексованому РФ Криму.

У документі зазначено, що політичні опоненти влади, активісти громадянського суспільства і журналісти перебувають під особливим ризиком — так само, як і українські активісти, релігійні й національні меншини, ЛГБТ-активісти, — усім їм у Росії загрожує потенційне переслідування за законами, що «дають правоохоронним органам можливість арештувати, затримувати й ув’язнювати будь-кого за їхнім бажанням».

Від 2012 року до кримінального й адміністративного кодексів у Росії додали цілу низку нових злочинів і правопорушень. Особливу увагу в доповіді приділено двом законам. Перший — про «іноземних агентів» 2012 року, що вимагає від російських організацій спеціальної реєстрації в Міністерстві юстиції і спеціальних обов’язків, якщо вони отримують фінансування з-за кордону і займаються не визначеною конкретно «політичною діяльністю».

Другий — про «небажані організації» 2015 року, який дав право Генеральній прокуратурі визначати організації як «небажані» і закривати їхню діяльність, якщо ця діяльність буде розцінена як така, що загрожує «обороні, безпеці чи конституційному ладові Росії».

  • За даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, загалом понад 80 громадян України утримуються в російських в’язницях за свої політичні погляди. Серед них, окрім Сенцова, є Станіслав Клих, Павло Гриб, Роман Сущенко, Кязім Аметов, Микола Карпʼюк та ін.
  • У квітні в Києві в приміщенні Інституту міжнародних відносин відкрили виставку «Вʼязні Кремля». На ній представлені портрети незаконно затриманих і засуджених російською владою українців та кримських татар з їхніми біографічними довідками.