У Чехії закінчується суд над військовим кухарем, який воював на боці «ДНР». Йому загрожує довічне увʼязнення

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Чехії завершується судова справа проти військовослужбовця чеської армії Еріка Ешту, який у 2016 році воював на боці бойовиків «ДНР» і безпосередньо брав участь у боях проти української армії. Як повідомляє Idnes, 17 травня чоловіка можуть засудити до 20 років тюремного увʼязнення або навіть до довічного терміну.

Розслідування щодо Ешту почалося ще у 2016 році, коли він проходив відбір у 43-й повітряно-десантний батальйон у Хрудимі.

«У перший день процесу відбору мені повідомили, що Ешту воював в Україні і розмовляв про це зі своїми сусідами по кімнаті під час навчання», — заявив на суді офіцер Генштабу Іво Зелінка. За його словами, Ешту детально розповідав іншим військовим про «пригоди» в Україні, а пізніше офіцери десантного батальйону знайшли у соцмережах анонімний профіль Эшту, де він розмістив свої фотографії у російській формі та з автоматом. Офіцери незабаром повідомили у військову поліцію.

Ешту не зміг пройти відбір у батальйон, тому що не склав психологічний тест, і був переведений у артилерійський полк, на посаду кухаря. «Він пройшов фізичні випробування, але в есе він абсолютно нереально оцінив свій внесок у збройні сили, я не читав нічого більш дивного. Комісія одноголосно не прийняла його», — сказав Зелінка.

Протягом усього розслідування Ешту служив у складі полку. Слідчі й офіцери нічого не повідомляли йому, щоб перевірити всю інформацію.

Прокуратура стверджує, що Ешту воював у «ДНР» близько трьох тижнів. Суд не піддає сумніву справжність усіх доказів.

Сам Ешту стверджує, що в Україну їздив у гості, а у формі бойовиків і зі зброєю фотографувався на памʼять.