Центрвиборчком готовий провести дострокові вибори у Верховну Раду, але є нюанси

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Центральна виборча комісія готова до проведення дострокових виборів у Верховну Раду в разі її розпуску. Про це на брифінгу 30 квітня заявила глава ЦВК Тетяна Сліпачук після оголошення офіційних результатів президентських виборів.

«Я думаю, у разі якщо відповідне рішення буде прийнято на всіх законних підставах, то в нас буде мало шансів бути не готовими. Я б скоріше ставила питання, наскільки всі необхідні речі, які мають бути здійсненні для того, щоб вони відбулися, будуть також оперативно вирішені», — сказала вона.

Сліпачук зазначила, що проводити дострокові вибори потрібно згідно з законодавством. Для цього необхідно вирішити кілька питань.

«Тому ми маємо питання щодо законодавства, яке регулює [проведення дострокових виборів], маємо питання про строки і порядок проведення публічних закупівель, які мають дуже важливий вплив і які в рамках парламентських виборів будуть значно більшими проблемами, ніж на рівні президентських», — сказала вона

Сліпачук наголосила, що ЦВК в межах своїх повноважень здійснюватиме всі необхідні заходи в межах виборчого процесу.

Коли можна розпустити Раду?

Чергові вибори у парламент заплановані на 27 жовтня 2019 року.

Відповідно до статті 90 Конституції, президент має право достроково розпустити Верховну Раду. Однак така процедура має обмеження у часі. Повноваження парламенту не можуть бути достроково припинені президентом в останні шість місяців його повноважень або повноважень самої Ради.

Повноваження парламенту VIII скликання спливають 27 листопада 2019 року. Тому після 28 травня 2019 року достроково припинити їх не можна.

  • 30 квітня Центральна виборча комісія оголосила офіційні результати виборів президента. Володимир Зеленський переміг у другому турі, отримавши 73,22% голосів. За нього проголосували понад 13 млн виборців, за його опонента Петра Порошенка — понад 4 млн. Загалом участь у голосуванні взяли майже 18,5 млн громадян України із понад 30 млн зареєстрованих виборців.
  • Зеленський має вступити на посаду не пізніше ніж через 30 днів після оголошення офіційних результатів виборів у офіційному друкованому органі Верховної Ради «Голос України» і виданні центральних органів виконавчої влади «Урядовий кур’єр». Повноважень президент набуде тоді, коли складе присягу на вірність українському народу у Верховній Раді.