ВООЗ: Грудне вигодовування знижує ризик ожиріння у дітей до 25%

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Згідно з дослідженням, проведеним Всесвітньою організацією охорони здоровʼя (ВООЗ), у якому брали участь 16 країн, грудне вигодовування може скоротити шанси дитини на ожиріння до 25%. Про це пише The Guardian.

Експерти ВООЗ, які очолили загальноєвропейські дослідження, закликають до додаткової допомоги та заохочення жінок до годування груддю.

«Ми повинні робити більше заходів для заохочення грудного вигодовування, а також встановити належним чином оплачувану відпустку у звʼязку з вагітністю та пологами», — сказала Бреда з Європейського офісу ВООЗ з профілактики та боротьби з неінфекційними хворобами.

Дослідження показало, що понад 77% дітей у Європі були на грудному вигодовуванні, але показники різко варіювалися. Так, наприклад, в Ірландії 46% матерів ніколи не годували грудьми, а у Франції майже 34%. ВООЗ рекомендує жінкам за можливості годувати малюків виключно грудьми протягом шести місяців.

У дослідженні брали участь майже 30 тис. дітей, які проходили моніторинг у межах ініціативи ВООЗ з нагляду за ожирінням (Cosi). Розпочатий у 2007 році, Cosi постійно оновлюється, і тепер отримує дані від приблизно 40 країн про дітей у віці від шести до девʼяти років.

У Великій Британії показники грудного вигодовування низькі. 81% матерів у Британії починають годувати грудьми, однак за шість тижнів показник падає до 24%.

16,8% дітей, яких ніколи не годували груддю, мали ожиріння, у порівнянні з 13,2%, яких годували груддю певний час, і 9,3% дітей, які отримували натуральне вигодовування протягом шести місяців або більше.

Діти, яких ніколи не годували грудьми, на 22% частіше страждають на ожиріння, а ті, кого годували грудьми менше шести місяців, на 12% частіше страждали на ожиріння, ніж діти, яких годували грудьми протягом шести місяців.

У документі ВООЗ, представленому на Європейському конгресі з ожиріння в Глазго й опублікованому в журналі «Обʼєднання фактів», йдеться про те, яким чином грудне вигодовування захищає дітей від ожиріння. Виключно грудне вигодовування затримує введення твердої їжі, яка може бути високоенергетичною.