У Великій Британії поставлять оперу про життя отруєного екс-співробітника ФСБ Литвиненка

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Великій Британії планують поставити оперу на честь отруєного в 2006 році екс-співробітника ФСБ Олександра Литвиненка, повідомляє The Financial Times.

Опера матиме назву «Життя та смерть Олександра Литвиненка». Її виконає оперна трупа Grange Park Opera, премʼєра запланована на 2020 рік. Музику до твору написав британський інвестор Ентоні Болтон, який захоплюється створенням музики. Серед персонажів — дружина Литвиненка Марина, покійний російський олігарх Борис Березовський і голова ФСБ. Головну роль виконає британський тенор Едріан Дуайер.

За словами засновниці і керівниці трупи Васфі Кані, дозвіл на постановку дала вдова колишнього розвідника Марина Литвиненко. Дружина Литвиненка також надала трупі відеозаписи з сімейного архіву, які будуть проектуватися на екрани біля сцени під час виконання опери.

Хто такий Литвиненко?

Співробітник радянських і російських спецслужб (1988—1999), після — політичний емігрант, опонент президента РФ Володимира Путіна.

У листопаді 2006 року в Лондоні Литвиненко зустрівся з екс-співробітником ФСБ Андрієм Луговим, після чого потрапив до лікарні з отруєнням. Литвиненко помер 23 листопада 2006 року від променевої хвороби. Британські фахівці дійшли висновку, що хворобу викликало отруєння полонієм-210.