День праці: нечисленні акції в Україні, у Росії затримували активістів, а в Шотландії купалися в морі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У всьому світі 1 травня відзначають як Міжнародний день праці. У багатьох країнах він є офіційним вихідним і супроводжується мітингами за права трудящих.

Україна

Мітинги на честь свята пройшли в низці міст, серед яких — Київ, Харків, Запоріжжя, Кривий Ріг. Кількість учасників акцій варіювалася від декількох десятків до двох сотень у столиці. Мітингувальники виступали переважно за реформу охорони праці в Україні, збільшення кількості робочих місць, стимулювання молоді до роботи.

Як пише харківське видання Mediaport, у місті відбулася також акція націоналістів із плакатом «Похорон комунізму» і ритуальними вінками. Ці вінки націоналісти залишили біля памʼятника, спорудженого на честь 1 травня. Загалом, за даними місцевих ЗМІ, акції відбулися без особливих порушень громадського порядку.

Росія

За оцінкою місцевої Федерації незалежних профспілок, в акціях до 1 травня взяли участь понад 3 млн осіб. У Москві в організованій профспілками ході взяли участь близько 100 тис. осіб.

Самі ж акції супроводжуються активним втручанням поліції. Як пише DW, тільки в Санкт-Петербурзі затримали понад 30 осіб. В усій країні кількість затриманих перевищила 80.

Європа

У Франції профспілки разом з учасниками руху «жовтих жилетів» влаштували акції протесту проти політики президента Емманюеля Макрона. У зіткненнях з поліцією у Парижі брали участь кілька сотень людей, правоохоронцям довелося застосувати сльозогінний газ.

У Греції також пройшли демонстрації на честь Дня праці з участю кількох тисяч людей. Через акції громадський транспорт в Афінах працює за скороченим графіком. Крім того, представники приватного сектора мають намір оголосити 24-годинний страйк.

В Іспанії профспілки також організували марші в усій країні в середу, щоб закликати Соціалістичну партію, яка, імовірно, очолить уряд після виборів минулої неділі, підвищити пенсії і переглянути трудове законодавство.

Twitter / AJ+

У той же час у Шотландії 1 травня незвично відзначили студенти. У Сент-Ендрюсі вони взяли участь у купанні в Північному морі. На їхню думку, цей ритуал має привернути удачу на університетських іспитах.