«Порушення суверенітету України». МЗС не визнає новий указ Путіна про російське громадянство для українців

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Міністерство закордонних справ засудило новий указ президента Росії Володимира Путіна, згідно з яким за спрощеною системою отримати громадянство країни-агресора зможуть додаткові категорії українців.

«Це є ще одним фактом грубого порушення з боку Російської Федерації норм міжнародного права і державного суверенітету України», — йдеться в заяві, оприлюдненій у Facebook .

У МЗС назвали «юридично нікчемними» усі документи РФ, спрямовані на надання громадянам України російського громадянства у протиправний спосіб. Тож вони не матимуть жодних правових наслідків і не визнаватимуться українською стороною.

У міністерстві наголошують, що права і свободи громадян України «почали грубо порушуватися з початком російської збройної агресії та окупації Російською Федерацією частини суверенної території України» — Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей.

«МЗС України категорично вимагає від російської сторони невідкладно скасувати усі протиправні рішення з приводу паспортизації громадян України та усунути їх негативні наслідки», — зазначають в МЗС.

Україна вимагатиме від міжнародних партнерів посилення санкцій проти кремлівського режиму. Українські дипломати вже повідомляють іноземним столицям про «паспортну агресію» Російської Федерації. Генсекретаря та всі держави-члени ООН вже інформовано про незаконні дії РФ.

  • 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ, який значно спрощує видачу російських паспортів жителям окупованих територій Донбасу. 29 квітня в місті Новошахтинськ Ростовської області в тестовому режимі відкрили перший центр видачі російських паспортів жителям самопроголошеної «ЛНР». А у Ростовській області 30 квітня в тестовому режимі запрацював другий центр з видачі російських паспортів жителям окупованої частини Донецької області.
  • 1 травня в Росії повідомили про новий указ. Його Путін підписав ще 29 квітня. Цей документ розширив категорії громадян України, які можуть отримати паспорт РФ.