Трагедія 2 травня в Одесі: за п’ять років винесли один вирок, у суді справи проти трьох осіб

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Через пʼять років після подій на Куликовому полі в Одесі, коли у 2014 році в Будинку профспілок згоріли люди, до суду скеровано три обвинувальні акти, ще одній особі винесено вирок.

Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

За його словами, одну особу визнано винною у створені не передбачених законом збройних формувань або участі у їхній діяльності. За період з 2017 року до теперішнього часу у цьому кримінальному провадженні допитали як свідків 1 109 осіб, додатково допитали 13 потерпілих.

«Опрацьовано понад 1 500 відеофайлів, наданих ТРК і свідками, загальним об’ємом понад 2 ТБ. За результатом складено 222 протоколи огляду фото- та відеоматеріалів», — додав Яровий.

Досудове розслідування триває досі. Встановлюються інші свідки й очевидці подій.

  • Сутички і масові заворушення відбулися 2 травня 2014 року між проукраїнськими та проросійськими активістами. Протистояння почалися в центрі міста, пізніше перемістилися до Будинку профспілок на Куликовому полі. Внаслідок сутичок і пожежі в Будинку профспілок загинули 48 осіб.
  • У Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні вважають, що українська влада та правоохоронці неефективно розслідують події в Одесі 2 травня 2014 року.
  • 2 травня 2019 року в Одесі на честь пʼятої річниці трагедії на Куликовому полі відбувалися акції памʼяті. Люди несуть до Будинку профспілок квіти та свічки.