The New York Times: Юрій Луценко обговорював з адвокатом Трампа справу проти компанії, власником якої був екс-міністр екології Злочевський

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Генеральний прокурор Юрій Луценко обговорював з адвокатом президента США Дональда Трампа Рудольфом Джуліані справу проти газодобувної компанії Burisma Group, підконтрольної екс-міністру екології Миколі Злочевському. Саме в цій компанії раніше працював Хантер Байден, син колишнього віце-президента США Джозефа Байдена, який оголосив про намір брати участь у майбутніх президентських виборах у США. Про це пише The New York Times.

Хантер Байден працював у Burisma, коли генпрокурором в Україні був Віктор Шокін, якого у 2016 році вимагав звільнити віце-президент США від імені влади Штатів. Саме за часів генпрокурорства Шокіна в Україні щодо Burisma була порушена справа.

«Союзники Трампа також розпалювали підозри щодо досвіду Хантера Байдена в Україні. Вони прагнули оприлюднити та заохочувати слідство, а також інші українські розслідування, які служать політичним цілям Трампа, підкреслюючи його стурбованість передвиборними перегонами», — йдеться у матеріалі.

Видання зазначає про спроби команди Дональда Трампа привернути увагу до того, що в компанії Злочевського раніше працював син колишнього віце-президента США Байдена.

Для обговорення справи проти Burisma Юрій Луценко цього року кілька разів зустрічався з адвокатом Трампа в Нью-Йорку.

«Джуліані обговорив розслідування справи щодо Burisma та її стосунку до Байдена з екс-генеральним прокурором України і нинішнім генпрокурором. У цьому році він неодноразово зустрічався з нинішнім генпрокурором у Нью-Йорку. Як стверджують джерела, нинішній глава ГПУ пізніше повідомив колегам, що під час однієї із зустрічей Джуліані з натхненням подзвонив Трампу», — йдеться в The New York Times.

Джуліані відмовився коментувати телефонні дзвінки Трампу, але визнав, що неодноразово обговорював це питання з президентом США.

У березні Луценко ухвалив рішення про відновлення розслідування щодо компанії Burisma. На думку The New York Times, це спроба генерального прокурора заручитися підтримкою адміністрації Трампа для Петра Порошенка.

Та попри все, наразі у журналістів немає жодних прямих доказів того, що колишній віце-президент Байден намагався допомогти своєму сину, домагаючись відставки екс-генпрокурора Шокіна.