Протести у Венесуелі: маніфестанти застосовують міномети, а Мадуро пропонує «день національного діалогу»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Протести у Венесуелі: маніфестанти застосовують міномети, а Мадуро пропонує «день національного діалогу»

Jonathan Lanza / NurPhoto via Getty Images

У Венесуелі тривають протести, після того як лідер опозиції Хуан Гуайдо 29 квітня оголосив про «фінальну фазу» повалення режиму президента Ніколаса Мадуро.

Як передає Euronews, у сутичках з поліцією загинули двоє людей, щонайменше 130 осіб постраждали. Правоохоронці для розгону демонстрантів використовують сльозогінний газ і гумові кулі, учасники акцій у відповідь кидають у силовиків коктейлі Молотова.

Крім того, згідно з повідомленням американського телеканалу Fox, протестувальники застосовують проти силовиків саморобні міномети.

Що говорять у Мадуро?

Президент Мадуро оголосив про провал «спроби державного перевороту». Також він звернувся із закликом до військовослужбовців підтримати його і не допустити, щоб держпереворот усе ж таки відбувся.

Разом з тим, Мадуро запропонував провести в суботу і неділю, 4 і 5 травня, «великий національний день діалогу». Він пояснив, що має намір погодитися на умови громадян, щоб «змінити все на краще». Свій заклик Мадуро адресував власній «Єдиній соціалістичній партії» і регіональній владі. Президент закликав їх назвати йому свої пріоритети для плану змін у країні.

Що про ситуацію думають в Україні?

Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця заявив, що офіційний Київ «з тривогою спостерігає за сутичками між протестувальниками і режимом» у Венесуелі. «Єдиний шлях припинити кровопролиття, узурпацію влади Мадуро, страждання людей — це вільні і прозорі президентські вибори, сертифіковані міжнародними організаціями», — написав він у своєму Twitter.