HRW: Влада Китаю використовує спеціальний додаток для мобільних телефонів, щоб стежити за мусульманським населенням провінції Сіньцзяня

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Правозахисна організація Human Rights Watch заявляє про те, що влада Китаю використовує мобільний додаток для проведення незаконного масового спостереження і затримання мусульман у західному регіоні Сіньцзян. Про це йдеться на сайті організації.

У доповіді Human Rights Watch представлені нові докази спостереження в Сіньцзяні, де уряд піддав 13 млн тюркських мусульман посиленим репресіям.

У період із січня 2018 року до лютого 2019 року правозахисна організація проаналізувала мобільний додаток, який чиновники використовують для підʼєднання до Інтегрованої платформи спільних операцій — Іntegrated Joint Operations Platform (IJOP), поліцейської програми Сіньцзяну, яка збирає дані про людей і позначає тих, хто вважається потенційно загрозливим. Вивчивши дизайн програми, яка на той час була загальнодоступною, правозахисники розкрили її особливості та людей, на яких спрямована ця система масового спостереження.

«Наше дослідження вперше показує, що поліція Сіньцзяну використовує незаконно зібрану інформацію при абсолютно законній поведінці людей і використовує її проти них. Китайський уряд стежить за кожним аспектом життя людей в Сіньцзяні, вибирає тих, кому він не довіряє, і піддає їх додатковій перевірці», — розповідає старший дослідник Human Rights Watch з Китаю Майя Ван.

Також правозахисна організація опублікувала скріншоти з програми IJOP китайською мовою з перекладом англійською.