МінТОТ: Україна матиме список людей, які отримали російське громадянство

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Україна може отримати від Росії дані про те, хто з українців оформив паспорт РФ і має подвійне громадянство. Про це заявив заступник міністра з тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак в ефірі телеканалу ZIK .

Ведучий запитав його, чи є в Україні технічні засоби, аби визначати таких осіб. Гримчак відповів, що таких засобів немає, але частина даних про подвійне громадянство в Російській Федерації незасекречена.

«Можна отримати список тих людей, які отримали російське громадянство як друге. Тому що згідно з російським законодавством дозволено мати друге і третє громадянство, але про це обовʼязково потрібно повідомляти органи влади. Я не бачу в цьому проблем, і ми будемо мати повністю всі дані», — підсумував Юрій Гримчак.

  • 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ, який значно спрощує видачу російських паспортів жителям окупованих територій Донбасу. 29 квітня в місті Новошахтинськ Ростовської області в тестовому режимі відкрили перший центр видачі російських паспортів жителям самопроголошеної «ЛНР». А у Ростовській області 30 квітня в тестовому режимі запрацював другий центр з видачі російських паспортів жителям окупованої частини Донецької області.
  • 1 травня в Росії повідомили про новий указ. Його Путін підписав ще 29 квітня. Цей документ розширив категорії громадян України, які можуть отримати паспорт РФ.
  • У МЗС назвали «юридично нікчемними» усі документи РФ, спрямовані на надання громадянам України російського громадянства у протиправний спосіб. Тож вони не матимуть жодних правових наслідків і не визнаватимуться українською стороною.