Данилюк: Пріоритет Зеленського після інавгурації — активізація роботи «нормандського формату»

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Після інавгурації головним пріоритетом обраного президентом Володимира Зеленського буде активізація роботи «нормандського формату» — зустрічей у чотиристоронньому форматі Україна — Німеччина — Франція — Росія для вирішення збройного конфлікту на сході країни.

Про це журналістам повідомив екс-міністр фінансів, радник Зеленського Олександр Данилюк на брифінгу під час поїздки у Брюссель.

«Ключовим пріоритетом для нас буде відновлення роботи, активізація роботи «нормандського формату». Для нас тут важливо не якомога швидше провести зустріч, а наповнити її змістом. Це важливий крок і це те, чого виборці очікують: щоб ми потроху знаходили вирішення проблеми війни на сході нашої країни», — сказав він, відповідаючи на запитання про перші кроки нового президента на посаді.

Данилюк разом зі ще одним радником Зеленського Русланом Рябошапкою прибув у столицю Бельгії, де вони вже зустрілися з послами держав Євросоюзу та виступили на Комітеті з питань політики та безпеки.

«Ми представили там програму і перші кроки новообраного президента Володимира Зеленського. Які будуть наші перші кроки? Як ми будемо відповідати на виклики, що стоять перед країною? […] Говорили про те, як нам активізувати роботу в «нормандському форматі». Як відповідати на провокації з російської сторони, зокрема паспортизацію громадян на неконтрольованій території. Багато було питань, на які ми дали, мені здається, вичерпні відповіді», — сказав Данилюк.

За його словами, у Брюссель вони приїхали на запрошення європейської сторони. Радники Зеленського зустрілися і з дипломатичним радником голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, а також мають зустрітися з радниками глави Європейської Ради Дональда Туска.