Таїланд готується до триденної коронації монарха. Вачіралонгкорна з допомогою ритуалів зведуть у божий чин

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Таїланд готується до триденної коронації монарха. Вачіралонгкорна з допомогою ритуалів зведуть у божий чин

Bloomberg / Contributor

У столиці Таїланду Бангкоку 4 травня почнеться триденна коронація 66-річного монарха Махи Вачіралонгкорна, який замінить свого покійного батька. Для більшості тайців ця подія стане першою такою в їх житті.

Як пише BBC, священний обряд, у результаті якого монарх стане девараджею (королем-богом), буде складатися з ритуалів зі священною водою і королівськими дорогоцінними регаліями, після чого король займе резиденцію у Великому палаці.

Обряд води

Протягом тижнів офіційні особи держави збирали воду з більш ніж 100 джерел в усій країні з 11:52 до 12:38, що вважається сприятливим часом у тайській астрології. Після воду освятили на спеціальних церемоніях у головних буддійських храмах Таїланду.

У Великому палаці пройде два головних ритуали. На початку король пройде очищення — його омиють у ванні. Після Вачіралонгкорна помажуть і він сяде на восьмикутному троні із фігового дерева, де вісім довірених осіб омиють його руки. Серед них принцеса Маха Чакрі Сіріндхорн, премʼєр-міністр Прают Чан-Оча, а також брахмани і пандіти (вчені) королівського двору .

Вручення королівських регалій

Маха Вачіралонгкорн отримає пʼять королівських символів: корону, меч, скіпетр, туфлі та вінець.

Особливо цікавими регаліями є меч і корона. Головний убір вагою 7,3 кг був створений у 1782 році, за часів правління короля Рами I. Корона виконана із золота і діамантів. Її вага символізує тягар покладених на правителя обовʼязків. Королівський меч Перемоги символізує мудрість. За легендою, він був знайдений на дні озера Тонлесап у Сіемреапі (Камбоджа) і подарований королю Рамі I. Коли він прибув з мечем у Бангкок, сім блискавок вразили місто.

Після вручення королівських символів Ваджіралонгкорн отримає титул Рама X династії Чакрі. Він повинен буде представити свою королівську команду і виголосити першу коротку промову.

Його батько на своїй коронації у 1950 році сказав: «Я буду правити з праведністю, на благо і щастя тайського народу».

Заселення у палац

На церемонію заселення в резиденцію у Великому палаці король приведе з собою кішку і білого півня. Також він принесе точильний камінь та по окремій таці з зеленим гарбузом, насінням рису, квасолею та насінням кунжуту.

За традицією, кішка повинна вигнати злих духів і демонів. Зерна представляють достаток і родючість у тайському сільському господарстві.

На завершення монарх візьме участь у ході навколо Бангкока і вийде на балкон палацу, щоб тайці висловили йому свою повагу.

  • 1 травня король Таїланду Маха Вачіралонгкорн оголосив, що одружився з генералом Сутидою Вачіралонгкорн і назвав її королевою Сутидою.
  • У Японії відбулася церемонія сходження на престол нового імператора Нарухіто, сина Акіхіто, який відрікся від престолу. Це ознаменувало початок нової ери Рейва — «Прекрасної гармонії», яку використовують у країні для літочислення поряд із загальноприйнятою міжнародною системою.