Правозахисники: В окупованому Криму утримують 86 політвʼязнів, понад 60 із них — кримські татари

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російська влада в окупованому Криму утримує в увʼязненні 86 осіб за політичними чи релігійними мотивами. Як повідомляє правозахисна група Crimean Human Rights Group, 60 з утримуваних — кримські татари.

У списку правозахисників заарештованих класифікують за 13-ма кримінальними справами.

У так званій справі «Хізб ут-Тахрір» проходять сім груп: ялтинська (6 осіб), перша бахчисарайська (4 людини), перша сімферопольська (5 осіб), друга бахчисарайська (9 осіб), друга сімферопольська (24 людини), червоногвардійська (3 людини) та севастопольська (4 людини).

У справі «українських диверсантів» проходять 13 осіб, у «групі Сенцова» — 3 людини, у справі про причетність до «Батальйону імені Н. Челебіджіхана» — 3 особи, за «Майдан» судять 2 людини. Ще 9 осіб засуджено за поодинокі кримінальні кейси.

  • Кількість політичних увʼязнених у Росії перевищила 230 осіб, а влада президента РФ Володимира Путіна вдається «до все більш широкого набору законів, спеціально розроблених для криміналізації актів повсякденного життя». Про це йдеться в оприлюдненій у США доповіді про політичні репресії в Росії.
  • За даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, загалом понад 80 громадян України утримують у російських в’язницях за свої політичні погляди. Серед них, окрім Сенцова, є Станіслав Клих, Павло Гриб, Роман Сущенко, Кязім Аметов, Микола Карпʼюк та ін.