«Укртранснафта» оцінює недоотриману через тижневе призупинення транзиту нафти виручку в €1 млн

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Акціонерне товариство «Укртранснафта» (УТН) станом на 2 травня недоотримала 29 млн гривень (близько €1 млн) виручки через припинення з 25 квітня транзиту російської нафти в напрямку Словаччини, Чехії та Угорщини. Про це пише агентство Інтерфакс-Україна.

«З огляду на ситуацію, що склалася, а також з огляду на необхідність виконання російськими компаніями своїх договірних зобовʼязань, «Укртранснафта» розраховує, що невиконані плани поставок нафти російських вантажовідправників буде надолужено за рахунок збільшення обсягів перекачування в наступні звітні періоди до кінця поточного року», — про це повідомили в УТН агентству .

В «Укртранснафті» зазначили, що нафта з підвищеним вмістом хлору в процесі транспортування не завдає шкоди трубопроводам компанії, а відсутність на сьогодні прямого збитку інфраструктурі робить неактуальним питання такої компенсації.

«Разом з тим, якщо при проведенні технічних робіт, повʼязаних з виходом із ситуації, що склалася, «Укртранснафта» понесе будь-які витрати нестандартного характеру, компенсація таких витрат буде проведена замовником послуг відповідно до чинних договірних умов», — йдеться у відповіді УТН.

За оцінкою компанії, потенційний обсяг транзитної нафти зі зміненими якісними характеристиками в трубопровідній системі і резервуарних парках української ділянки магістрального нафтопроводу «Дружба» становить близько 500 тисяч тон.

В «Укртранснафті» зауважили, що ситуація такого характеру і масштабу відбулася вперше за всю історію існування системи «Дружба», через що компанія робить вимушену зупинку транзиту нафти. Про це УТН повідомила всі уповноважені організації та вищі органи країни.

Наразі тривають переговори і консультації з причетними сторонами щодо пошуку шляхів вирішення ситуації, що склалася.

Зокрема, відомо, що вже погоджений учасниками процесу план дій передбачає вихід системи магістральних нафтопроводів «Дружба» у штатний режим роботи до 20 травня.