Міноборони США: Китай націлився на Арктику і вже становить військову загрозу для всього регіону

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Китай активно посилює свій інтерес і діяльність в Арктиці, що становить військову загрозу для усього регіону. Про це йдеться у доповіді Міноборони США.

У Пентагоні вважають, що Китай має намір отримати статус «майже арктичної держави» шляхом освоєння північних морських шляхів, зокрема у військових цілях.

У доповіді також наводиться торішній програмний звіт про плани Китаю в Арктиці. Наприклад, через глобальне потепління КНР хоче розвивати «північний шовковий шлях». Подібні натяки вже проголошував китайський глава Сі Цзіньпін.

Військові США побоюються, що китайці можуть загрожувати не тільки Вашингтону, але і його союзникам. Як приклад наводиться Данія та її автономна територія Гренландія, на яку, як вважають військові, Китай вже «накинув оком». Для цього китайці запустили програму модернізації флоту і виробництва нових атомних підводних човнів, яких до 2020 року буде близько 70 одиниць.

Попри те, що КНР не має прямих виходів до Арктиці, країна з 2013 року входить у наглядову Арктичну раду, у складі якої також Росія, США, Канада, Фінляндія, Норвегія, Данія й Ісландія.