Астрономи зафіксували можливе поглинання нейтронної зірки чорною дірою

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Фахівці американської обсерваторії LIGO та італійської Virgo зафіксували гравітаційні хвилі, сигнал яких міг бути породжений нейтронною зіркою, яку поглинає чорна діра, пише The Guardian.

Наголошують, що хвилі пройшли шлях в 1,2 мільярда світлових років. Крім того, спостереження можуть також розкрити нові подробиці про природу таких поглинань, в тому числі про те, чи була нейтронна зірка «розірвана» перед тим, як перетнула поріг чорної діри, чи просто в ній «непомітно зникла».

Нейтронні зірки, як і чорні діри, вважаються фінальними стадіями еволюції масивних зірок. Як тільки зірка спалює запас водню, серія вибухів призводить до руйнування її ядра під дією власної ваги. Якщо ядро не перевищує три сонячних маси, то воно перетворюється на нейтронну зірку. Якщо перевищує — то в чорну діру. Занадто малі для переродження в нейтронні зірки ядра стають білими карликами. Вважається, що така доля чекає і Сонце.

Вчені припускають, що в космічному просторі існують подвійні системи з чорних дір і нейтронних зірок. У таких системах зірка обертається по орбіті навколо чорної діри-компаньйона, поки та її не поглине. Фахівці LIGO і Virgo вважають, що могли спостерігати саме такий процес.

  • Раніше радіотелескоп VLA отримав перші чіткі фотографії «пончика» з матерії, що оточує одну з двох надмасивних чорних дір у центрі однієї з найпотужніших радіогалактик у Всесвіті — Лебідь A.
  • Перед цим науковці з Національної астрономічної обсерваторії Японії (NAOJ) знайшли в Чумацькому шляху чорну діру на відстані 25 тис. світлових років від Землі.