Зеленський зустрівся з депутатами в Раді. Голови фракцій БПП, «Народного фронту» та «радикали» не прийшли. Про що домовлялися?

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Обраний президент Володимир Зеленський провів зустріч з представниками парламентських фракцій у Верховній Раді. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як проходила зустріч?

Під час зустрічі з лідерами парламентських фракцій, голів «Блоку Петра Порошенка» і «Народного фронту» не було. Про це розповів Андрій Левус.

За його словами, на зустрічі БПП представляв народний депутат Олександр Черненко, а «Народний фронт» — Андрій Тетерук і Антон Геращенко.

Трохи згодом це підтвердив і сам Тетерук на своїй сторінці в Facebook.

«Темою обговорення була консультація про дату інавгурації. Обговорювалися різні можливі дати, такі як 19 і 28 травня, і навіть 1 червня. Висловив позицію фракції «Народний фронт», що ми поважаємо вибір українського народу, всі пропозиції, які будуть посилювати сектор безпеки, враховуючи загрози і агресію Росії, ми готові розглядати і підтримувати», — зазначив він.

У той же час представник фракції «Самопоміч» Олег Березюк не бачить проблем у проведенні інавгурації президента 19 травня.

«Новообраний президент України запропонував дату, яку він хотів би бачити. Це 19 число цього місяця. Особисто я не бачу в цьому ніяких проблем... Парламент формально визначиться з цією пропозицією на наступному пленарному тижні», — зазначив він.

Яка позиція Зеленського?

Обраний президент Володимир Зеленський пояснив, що потрібно швидше визначитися з датою інавгурації, тому що «йдуть контакти із закордонними гостями, яким теж потрібно зрозуміти свій графік».

«Ми обговорювали різні дати, є різні думки у лідерів фракцій, тому дату Україна, напевно, зможе дізнатися тільки 14 травня на засіданні Верховної Ради», — уточнив він.

Відсутність деяких представників парламентських фракцій Зеленський пояснив тим, що «у них можливо були на те якісь причини».

  • Обраний президент Володимир Зеленський заявив, що хотів би провести інавгурацію 19 травня.
  • У суботу, 4 травня, спікер Верховної Ради Андрій Парубій провів нараду з керівниками парламентських фракцій. На ній обговорювалася дата інавгурації обраного президента Володимира Зеленського.
  • Депутат Верховної Ради, член комітету з питань правової політики та правосуддя Сергій Міщенко запропонував парламенту провести інавгурацію президента 19 травня. Про це йдеться у відповідному проекті постанови.
  • В офіційному виданні Верховної Ради «Голос України» опублікували результати виборів президента. Згідно з остаточними підрахунками Центральної виборчої комісії, новообраний президент Володимир Зеленський набрав 73,22% голосів, а його опонент Петро Порошенко — 24,45%.