«Може зателефонувати атовець або моряк». Українців попередили про нову схему шахраїв в онлайн-покупках

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Українські правоохоронці попередили користувачів мережі про нову схему шахраїв, яку ті відпрацьовують на сумлінних продавцях. Про це повідомляє прес-служба ГУ НП в Одеській області.

«Ми неодноразово застерігали громадян від сумнівних покупок в інтернет-просторі, особливо тих, які вимагають передоплати за товар, оскільки часто такі угоди закінчуються переказом грошей на карту «продавця» і видаленням останнім помилкового оголошення», — йдеться в повідомленні.

У той же час поліція уточнила, що нова схема шахраїв складніша, оскільки для цього використовують «третю» людину.

«Якщо ви продаєте щось через сайти оголошень, майте на увазі: вам може зателефонувати «атовець», «моряк», «дуже зайнята людина», яка весь час у відрядженнях, і сказати, що хоче придбати телефон, планшет, ноутбук і т. ін., але за ним приїде сват, брат або просто знайомий. Він переконається в якості товару і, якщо з тим все в порядку, «клієнт» перерахує кошти на вашу карту, а ви віддасте його посильному товар», — підкреслюється в повідомленні.

Головним обманом у цій схемі виступає смс-повідомлення про зарахування грошей на картку. Воно буде максимально достовірним, однак ніхто грошей переводити не буде.

Тому перед передачею товару, поліція рекомендує переконатися про зарахування відповідної суми на карту.

«Наша заявниця переконалася в цьому, коли спробувала розрахуватися в магазині за покупки, а на карті не виявилося достатньої суми коштів. Будьте уважні, щоб не дати жодного шансу зловмисникам, а якщо так сталося, що хтось вже попався на гачок шахраїв, зверніться за допомогою до поліції: спільними зусиллями подолати їх легше», — уточнюється в повідомленні.

  • Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) попередило про шахраїв, які від імені агентства по телефону намагаються отримати персональні дані субʼєктів декларування.