Росіяни в Лісабоні влаштували акцію «Безсмертний полк». Українці намагалися завадити, але на них напали

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Росіяни в Лісабоні влаштували акцію «Безсмертний полк». Українці намагалися завадити, але на них напали

Спілка українців у Португалії

Посольство України в Португалії засудило агресивну поведінку учасників акції «Безсмертний полк», яку організували росіяни, проти українців. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Найбільше занепокоєння викликає те, що місцева влада, за підтримки якої відбувалася російська акція, не перешкоджала актам насильства й агресії, заявили в посольстві.

Що сталося?

У неділю, 5 травня, в Лісабоні відбулася акція «Безсмертний полк». Її організували росіяни, які живуть у Португалії. Ідея акції — згадати радянських солдатів, які брали участь у Другій світовій війні. Таку акцію щороку проводять у Росії за підтримки влади.

Українська спільнота в Португалії вирішила вийти на акцію в той же час, щоб показати іншу сторону та розповісти про сталінські репресії.

Як повідомив голова Спілки українців у Лісабоні Павло Садоха, росіяни напали на українців. Він виклав відео, у якому розповів, що на місце приїхала поліція.

«Напали на наших активістів, розбили телефони... Була агресія фізична», — сказав Садоха.

Хто організовує російську акцію?

Організатори — посольство Росії та Комуністична партія в Португалії.

Це вже не перша акція в Лісабоні. Минулого року її учасники навіть принесли символіку угруповань «ДНР» і «ЛНР», через що цього року українське посольство просило місцеву владу не допустити повторення цього.

  • «Безсмертний полк» — російська пропагандистська громадська організація. Зареєстрована 2011 року в Томську (Росія) трьома журналістами. Організація проводить однойменні акції-марші з портретами та виступами-вшануванням учасників війни. Після анексії Криму та окупації Донбасу виступи організації охопили велику кількість міст Росії, активно почали проводитись за кордоном, зокрема й в Україні. Акції критикують через політичну заангажованість і провокативний характер. Організація фінансується з бюджету РФ.
  • В Україні на 9 травня запропонували замість «Безсмертного полку» провести альтернативну акцію — вийти на вулиці міст з портретами загиблих на Донбасі воїнів, фото зниклих безвісти в Криму та політичних в’язнів Кремля. Цю ідею в соціальній мережі висловив письменник Андрій Курков у відповідь на анонс російської акції на телеканалі «Інтер».