У Криму пообіцяли прибрати з підручника історії розділ, в якому кримських татар звинувачували в колабораціонізмі з нацистами

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Окупаційна влада Криму пообіцяла прибрати з російського підручника «Історія Криму» для 10-х класів розділ, який образив кримських татар. Про це пишуть «Крим.Реалії».

До початку нового навчального року з підручника повинні прибрати розділ, в якому розповідалося про колабораціонізм кримськотатарського народу. У міністерстві освіти тимчасово окупованого півострова пояснили цей крок бажанням запобігти конфлікту на міжнаціональному ґрунті.

Про що мова?

У одному з розділів російського підручника «Історія Криму» для 10-х класів автора Сергія Юрченка йдеться про те, що кримські татари активно співпрацювали з німецькими нацистами під час Другої світової війни. Також в підручнику зазначається, що кримським татарам під час депортації 1944 року безкоштовно надавали їжу, присадибні ділянки та позики на будівництво житла. А саму депортацію виправдовують.

Після того як у лютому 2019 року кримська правозахисна група почала вимагати вилучити цей підручник зі шкільної програми, його автор Сергій Юрченко наполягав на обʼєктивності зазначених історичних фактів, посилаючись на доповідь НКВС СРСР про ситуацію в Криму в 1942 році.

Та все ж після скандалу окупаційна влада півострова вилучила підручники зі шкільної програми.