Блокують реверс та зловживають становищем. «Нафтогаз» поскаржився на «Газпром» до Єврокомісії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

НАК «Нафтогаз України» подав скаргу проти «Газпрому» до Європейської комісії через антиконкурентні дії, написав у Facebook виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

«У цій скарзі ми детально аналізуємо як завдяки Північному потоку — 2, блокуванню віртуального реверсу, контролю над компаніями на європейському ринку газу, «Газпром» зловживає своїм домінантним становищем та обмежує конкуренцію», — написав Вітренко.

Він додав, що НАК обґрунтовує свої права подати цю скаргу та пропонує механізми вирішення зазначених у скарзі проблем. За словами Вітренка, якщо «Нафтогазу» вдасться зупинити ці дії «Газпрому», це дозволить зберегти для України доходи від транзиту газу.

«Нафтогаз» сподівається домогтися того, щоб імпортований газ в Україні коштував дешевше. «Це буде можливим завдяки тому, що потужності української ГТС для транзиту газу зможуть використовувати європейські покупці газу в «Газпрому», які будуть його отримувати на східному кордоні України, а також незалежні від Газпрому компанії, які видобувають газ в РФ або купують його в Середній Азії», — додав директор НАК.