The Guardian: Китай цілеспрямовано знищує мусульманські мечеті

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
The Guardian: Китай цілеспрямовано знищує мусульманські мечеті

Kevin Frayer / Getty Images

Китай поступово знищує мусульманські релігійні обʼєкти. Докази цьому знайшли розслідувачі The Guardian і Bellingcat.

У розслідуванні йдеться про те, що в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі на заході Китаю за кілька останніх років повністю чи частково знищили значну частину ісламських релігійних обʼєктів.

31 мечеть і дві головні мусульманські святині з 91 релігійного обʼєкту в регіоні були серйозно пошкоджені з 2016 по 2018 рік. 15 мечетей були повністю зруйновані.

Це призвело до того, що в Сіньцзян-Уйгурський автономний район перестали приїжджати паломники. Хоча раніше люди десятиліттями приїжджали до святинь.

Китай все частіше критикують за переслідування мусульман. За оцінками Державного департаменту США, від 800 тисяч до 2 мільйонів тюркських мусульман, зокрема уйгурів, етнічних казахів, киргизів та інших, утримують у так званих «таборах для перевиховання».

  • У 2018 році Китай легалізував «табори для перевиховання» уйгурів. Влада регіону Сіньцзян опублікувала закон про боротьбу з екстремізмом, в якому табори називаються «центрами професійного навчання та підвищення кваліфікації». У такі табори потрапляють люди, які перебувають під впливом екстремізму», а центри перевиховання боротимуться з екстремізмом через «трансформацію мислення».
  • Уйгури — корінний народ регіону Сіньцзян, за віросповіданням — мусульмани-суніти. Вони складають близько 45% населення. Уйгури вважають себе культурно й етнічно близькими до народів Центральної Азії, їхня мова схожа на турецьку. Сіньцзян офіційно позначений як автономний регіон Китаю, так само як і Тибет на півдні країни.