Антикорупційний суд не зміг обрати свого голову

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Антикорупційний суд не зміг обрати свого голову

Гонтар Володимир / УНІАН

Збори суддів Вищого антикорупційного суду України (ВАКС) не змогли з першого разу обрати голову новоствореного суду — жоден із кандидатів не отримав підтримки більшості. Судді проведуть повторне голосування, пише «Інтерфакс-Україна».

Голову суду обиратимуть між двома кандидатами — Оленою Танасевич та Олегом Павлишиним, які набрали найбільшу кількість голосів.

За підсумками голосування 7 травня суддя Печенізького районного суду Харківської області Олена Танасевич набрала 15 голосів, а Олег Павлишин — 14. До призначення суддею ВАКС він працював суддею Апеляційного суду Львівської області. Третім кандидатом на посаду був Маркіян Галабала, колишній керівник Адвокатського бюро та адвокат сімей Героїв Небесної сотні.

Для підготовки до другого туру голосування оголосили технічну перерву. Після неї при повторному голосуванні збори суддів Вищого антикорупційного суду України знову не змогли обрати главу новоствореного суду, пише «Інтерфакс-Україна». Процедура висунення кандидатів та голосування буде повторена. Олег Павлишин отримав 15 голосів, суддя Олена Танасевич — 16 голосів, всього суддів 38.

В зараз оголошено перерву до 15:00.

  • У січні Громадська рада міжнародних експертів завершила відбір кандидатів у Антикорупційний суд, відсіявши 42 з 113 потенційних суддів — тобто майже 40% з тих, хто раніше успішно склав тестування.
  • На початку серпня 2018 року президент Петро Порошенко підписав необхідні зміни до закону про судоустрій і статус суддів для створення Вищого антикорупційного суду.
  • На початку листопада 2018 року Вища кваліфікаційна комісія суддів обрала шість членів Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ), які стежать за конкурсом до Вищого антикорупційного суду.