Головою Вищого антикорупційного суду обрали Олену Танасевич

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Збори суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) обрали головою суддю Олену Танасевич.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Обрати голову суду вдалося з другої спроби. З першого разу збори суддів ВАКС не змогли визначитися з переможцем. Тоді обирали між Оленою Танасевич й Олегом Павлишиним.

Збори провели повторне засідання, під час якого обирали між Оленою Танасевич й Ольгою Саландяк.

Вибори відбулись шляхом таємного голосування бюлетенями.

Журналістам Танасевич заявила, що зробить все від неї залежне, щоб суд працював успішно, додавши, що зараз «дещо складно прогнозувати на майбутнє. Невідомо, які проблеми виникнуть і які будуть шляхи їх вирішення».

Вона також заявила, що поки не знає розмір своєї зарплати та відмовилася оцінювати рівень корупції в країні.

«Я не уповноважена давати оцінку рівня корупції та я не навіть є профільною організацією, і не проводила профільних досліджень з цього питання», — сказала Танасевич.

Хто така Танасевич?

Олені Танасевич 37 років. Навчалася спочатку в Харківському педагогічному університеті імені Сковороди, а потім у Харківській юридичній академії. З 2002 року працювала юристом, пізніше помічницею судді.

Із 2012 року була суддею в Печенізькому районному суді Харківщини.

Чоловік Танасевич Михайло займається бізнесом у Харкові, родина має там квартиру та сім земельних ділянок, пише «BBC Україна». Сама Танасевич є співвласницею компанії «Енергетична альтернатива».

Платня судді пані Танасевич у 2017 році склала 220 тисяч гривень на рік, а її чоловіка — мільйон гривень.

  • Збори суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) не змогли з першого разу обрати голову новоствореного суду — жоден із кандидатів не отримав підтримки більшості. Обирали між Оленою Танасевич й Олегом Павлишиним.
  • У січні Громадська рада міжнародних експертів завершила відбір кандидатів у Антикорупційний суд, відсіявши 42 зі 113 потенційних суддів — тобто майже 40% з тих, хто раніше успішно склав тестування.
  • На початку серпня 2018 року президент Петро Порошенко підписав необхідні зміни до закону про судоустрій і статус суддів для створення Вищого антикорупційного суду.