Швейцарські архітектори заявили, що концепція «мосту Кличка» взята з їхнього конкурсного проекту, за який так і не заплатили

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Концепція пішохідного мосту між парками «Хрещатий» і Володимирською гіркою в Києві взяті з проекту швейцарських архітекторів, яким відмовили в реалізації їх ідеї, не дивлячись на премію в конкурсі Київської міської державної адміністрації (КМДА). Про це пишуть «Наші гроші».

Студія брала участь у конкурсі на проект моста, організованому КМДА в 2013 році. Тоді перше місце не присудили нікому, але проект швейцарців отримав другу премію разом з іспанським.

«Через три роки, у квітні 2017 року з нами зв’язалися представники Департаменту містобудування та архітектури КМДА з бажанням реалізувати наш проект. Бюджет і графік, які ми підготували ще під час конкурсної фази, були дуже реалістичними. Наш проект був найдешевшим, раціональним та можливим для втілення», — розповідає співзасновниця компанії Leuppi & Schafroth Architekten Стефані Шафрот.

Проте після переговорів КМДА розкритикувала заплановані витрати як занадто високі. Оцінка вартості мосту за проектом компанії Leuppi & Schafroth Architekten складала трохи більше ніж 6 млн швейцарських франків. Тоді як нинішня вартість складає близько 10 млн швейцарських франків (понад 260 млн грн).

«Київські чиновники пропонували нам близько 39 тисяч швейцарських франків за дизайн та проектно-технічну документацію нашого проекту — це включно з призом, який ми виграли в 2013 році та який досі не отримали», — зазначила Шафрот.

Соколовська Інна / УНІАН

Нещодавно кілька архітекторів написали швейцарцям, що в Києві будується міст, який дуже схожий на їхній конкурсний проект 2013 року.

«Результати нас просто шокували. Базова концепція, основні принципи проектування, форма, конструктивне рішення та матеріали були взяті з нашого проекту», — зазначила Стефані Шафрот.

Презентація проекту компанії Leuppi & Schafroth Architekten

Leuppi & Schafroth Architekten

Проект, за яким зараз будують міст, Шафрот вважає запозиченим з їхньої власної 3D-візуалізації. Фото і відео нинішнього моста, за її словами, відрізняються лише в деяких деталях — наявністю або відсутністю ліфта чи скляними елементами настилу перекриття.