Ставку Гітлера в Польщі перетворять на музей. Там 75 років тому намагались підірвати диктатора

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Ставку Гітлера в Польщі перетворять на музей. Там 75 років тому намагались підірвати диктатора

Adam Jones / Flickr

Одну з найвідоміших колишніх ставок Адольфа Гітлера «Вовче лігво» (Wolfsschanze) реконструюють у 2019 році та перетворять на музей. Про це пише DW. Звідти лідер нацистів проводив штабні наради, керував нападом на Радянський Союз і бойовими діями на Східному фронті. І саме там 75 років тому на Гітлера було вчинено замах. Від бараку, де стався вибух, нині залишився тільки фундамент. Руїни будівлі розташовані на території сучасної Польщі.

Тепер планується відбудувати приміщення та реконструювати момент самого замаху, встановивши фігури осіб, які тоді були присутні в залі.

«Цьогорічний пріоритет — відновлення зали для нарад, в якій Штауффенберґ здійснив невдалий замах на Гітлера», — сказав у розмові з DW речник меморіального комплексу Wolfsschanze Себастьян Трапік. Окрім цього, планується й театральний перформанс, який розповідатиме про перебіг тих подій.

Реконструкція «Вовчого лігва» — останній із серії заходів, за допомогою яких цей комплекс хочуть перетворити на музей і меморіальний комплекс.

Коли стався замах на Гітлера?

20 липня 1944 року полковник Клаус Шенк фон Штауффенберґ заніс у приміщення під час однієї з нарад портфель з вибухівкою і поставив його під стіл, на якому були розкладені карти. Вибух був такої сили, що завалилась стеля, а зал, де відбувалась нарада, перетворився на суцільну руїну. Чотири особи загинули, було багато поранених. Але Гітлер отримав лише контузію. Як кажуть історики, його захистив важкий дубовий стіл.

Заколот було придушено. З його учасниками нацисти розправились зі страшною жорстокістю. Сотні людей стратили. А полковника Штауффенберга розстріляли у дворі воєнного міністерства в Берліні.