Кабмін: Україна не визнає фейкові російські паспорти

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Україна не визнає фейкові російські паспорти, які видаватимуть жителям окупованих українських територій, і закликає міжнародну спільноту так само не визнавати ці документи.

Про це під час засідання уряду сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

«Ми ніколи не визнаємо і не будемо визнавати громадянства, яке видає і видаватиме країна-агресор. У нас є наш паспорт — український, яким ми пишаємося, який є символом свободи й демократії. Ми ухвалюємо рішення, аби визначити всі паспорти, які будуть видані громадянам України на нашій території, порушенням норм права», – сказав він.

Гройсман наголосив, що ці паспорти будуть визнані незаконними — при перетині державного кордону і використанні на території держави.

«Такою буде наша відповідь на гібридні дії Росії. І ми звернемося до всіх країн-партнерів, щоб вони прийняли такі ж рішення, аби ці фейкові паспорти були визнані недійсними при перетині кордонів інших країн», — заявив прем’єр-міністр.

  • 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ, який значно спрощує видачу російських паспортів жителям окупованих територій Донбасу.
  • 29 квітня в місті Новошахтинськ Ростовської області в тестовому режимі відкрили перший центр видачі російських паспортів жителям самопроголошеної «ЛНР». А у Ростовській області 30 квітня в тестовому режимі запрацював другий центр з видачі російських паспортів жителям окупованої частини Донецької області. Крім того, пункт видачі російських паспортів відкрили в Луганську .
  • 1 травня в Росії повідомили про новий указ. Його Путін підписав ще 29 квітня. Цей документ розширив категорії громадян України, які можуть отримати паспорт РФ.
  • Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна вже готує адекватну відповідь Росії за рішення видавати паспорти жителям окупованих територій Донбасу.