«Поганий смак». Instagram-акаунт про Голокост викликав суперечки в Ізраїлі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Instagram-акаунт Eva.Stories, присвячений Голокосту, викликав суперечки в Ізраїлі, пише The Guardian.

У записі викладають сторіс від імені 13-річної єврейської дівчинки Єви Хейман. Дівчинка вела щоденник у 1944 році в Угорщині, пізніше вона загинула в концтаборі. Уривки з її щоденника використовуються для сторіс. Вони виглядають так, якби б у дівчинки в той час був смартфон, на який вона могла б записувати відео про те, що відбувається навколо.

Акаунт має понад 1 млн підписників, а створили його ізраїльський мільярдер Маті Кочаві та його дочка Майя. Кочаві походить з родини жертв Голокосту.

Між тим відомий ізраїльський музикант Юваль Мендельсон написав в ізраїльській газеті Haaretz, що проект «продемонстрував поганий смак», а також «агресивно і грубо просувався». Крім того, як пише видання, багато людей в Ізраїлі вважають, що цей проект «применшує масштаб злодіянь організаторів Голокосту».

Творці акаунта у відповідь на критику підкреслили, що Instagram також є платформою для серйозного контенту, якщо він зроблений з обережністю і повагою.

Крім того, ізраїльський меморіальний центр жертв Голокосту Яд Вашем заявив, що, хоча він і не бере участь в проекті, «використання платформ соціальних мереж для вшанування памʼяті жертв Голокосту є законним та ефективним».

  • У кінці березня в Німеччині політики та єврейська громада розкритикували тизер нового кліпу німецької рок-групи Rammstein, в якому музиканти постали в образі увʼязнених, які очікують на страту. Єврейська громада побачила в ролику неповагу до жертв Голокосту і вважає його образливим.
  • Перед цим премʼєр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу під час візиту до Варшави заявив, що «поляки співпрацювали з нацистами» під час Голокосту. Пізніше він заявив, що його слова невірно трактували, і він мав на увазі окремих осіб, які брали участь у вбивствах євреїв.