США запровадили нові санкції проти Ірану. Цього разу під ударом опинилася металургія

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент США Дональд Трамп підписав указ про введення санкцій проти Ірану, повідомлено в прес-релізі Білого дому.

Обмеження стосуються всіх секторів, які займаються металургією. Зазначають, що мета указу — позбавити Іран доходів, «включаючи доходи від експорту продукції, повʼязаної з виробництвом заліза, сталі, алюмінію і міді». Йдеться про доходи, які можуть бути використані для розповсюдження зброї масового знищення, фінансування терористичних угруповань, агресивних дій у регіоні та для військової експансії.

Також санкції передбачають блокування в США активів людей, що мають стосунок до виробництва металів в Ірані. Зокрема, під санкції підпадають люди, «які працюють у сфері виробництва заліза, сталі, алюмінію або міді в Ірані», а також фізособи, які контролюють будь-яку структуру, задіяну в цій сфері іранської економіки.

Також санкції можуть стосуватися осіб, які і до публікації цього указу брали участь у торгівлі або постачанні Ірану товарів і послуг, повʼязаних з виробництвом заліза, сталі, алюмінію або міді.

  • У середу стало відомо, що Іран попередив пʼять країн-учасниць ядерної угоди 2015 року про те, що вирішив призупинити виконання деяких зі своїх зобовʼязань багатонаціональною угодою, відомою як Спільний комплексний план дій (JCPOA).
  • Наприкінці березня Міністерство фінансів США запровадило нові санкції проти Ірану. Під обмеження потрапили 25 фіз- та юросіб, у тому числі мережа підставних компаній з Ірану, ОАЕ і Туреччини, які передали понад $1 млрд Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) та Міністерству оборони і логістики збройних сил Ірану.
  • Пізніще стало відомо, що США збираються накладати санкції на будь-які країни, які продовжують імпортувати нафту з Ірану.