Вночі: у фінал Ліги Європи пройшли два англійські клуби, Туск збирає екстрений саміт Євросоюзу, а інформаторка WikiLeaks вийшла з в’язниці

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Інформаторка WikiLeaks Меннінг вийшла з в’язниці

У Сполучених Штатах вийшла з-під варти інформаторка WikiLeaks і колишня аналітик військової розвідки США Челсі Меннінг, яку два місяці тому арештували через відмову давати свідчення журі присяжних у справі щодо організації та її керівника Джуліана Ассанжа. Вона провела 62 дні в Олександрійському центрі увʼязнення за звинуваченням в неповазі до суду.

Адвокати жінки побоюються, що її знову можуть заарештувати. Меннінг була звільнена тільки тому, що термін повноважень великого журі закінчився. Перед тим як покинути вʼязницю, вона отримала ще одну повістку з вимогою дати свідчення 16 травня новому суду присяжних.

У фіналі Ліги Європи зіграють два англійські клуби

У фіналі Ліги Європи зустрінуться два англійські клуби з Лондона — «Челсі» та «Арсенал». У матчі-відповіді на виїзді «Арсенал» обіграв іспанську «Валенсію» з рахунком 4:2. А долю його опонента у турнірі вирішила серія пенальті.

Дві зустрічі «Челсі» та німецького «Айнтрахту» в півфіналі Ліги Європи закінчились нічиєю (1:1 у кожному матчі ). Не вдалося визначити сильнішого навіть після доданого часу в матчі-відповіді. Тож після 120 хвилин другого поєдинку в серії післяматчевих пенальті переміг лондонський клуб (4:3). Фінал Ліги Європи-2019 відбудеться 29 травня в Баку (Азербайджан).

Туск збирає екстрений саміт Євросоюзу

Голова Європейської Ради Дональд Туск хоче скликати на 28 травня саміт 28-ми лідерів Євросоюзу, щоб після виборів до Європарламенту обрати нових керівників ЄС.

«Я скликаю екстрений саміт ЄС на 28 травня, щоб розпочати процес призначення наступних лідерів інституцій ЄС. Це повинно відбутися швидко, ефективно й відповідати нашим угодам», — написав він у Twitter. Вибори до Європейського парламенту відбудуться з 23 до 26 травня, на них оберуть 751 депутата.

За його словами, сама процедура виборів має відбуватися з дотриманням географічної рівноваги й беззастережної поваги до малих держав ЄС. «Йдеться також про гендерну й політичну рівновагу. Нам необхідно досягти консенсусу щодо цього питання. Ми б хотіли провести вибори лідерів Європейської Ради в червні», — передає слова Туска Укрінформ.

У МЗС розповіли подробиці про засідання трибуналу у справі полонених моряків

Слухання в Міжнародному трибуналі з морського права 10 травня триватимуть лише 3 години. У судових процесах такого рівня це буквально верхівка айсбергу величезного обсягу роботи, повідомила у Facebook заступниця глави МЗС, голова делегації України в Міжнародному трибуналі Олена Зеркаль.

«Використовувати кожен без винятку доступний шлях захисту — єдина правильна для нас тактика. Але разом із тим така «гіперактивність» додає нам роботи, бо Росія чіпляється буквально до кожного слова і до кожної зробленої заяви, перекручуючи їхній зміст. У процесуальних документах ви можете побачити як Росія вправляється у майстерності назвати біле чорним, потім знову білим, заперечуючи свою згоду з тим, що біле є білим», — заначила вона.

Зеркаль наголосила, що її колеги «роблять справді все можливе для якісного захисту національних інтересів».

Трамп визначився, кого хоче призначити головою Пентагону

Президент США Дональд Трамп запропонує для затвердження новим міністром оборони країни Патріка Шенагена, який з 1 січня цього року виконує обов’язки глави Пентагону після відставки Джеймса Меттіса. Про це у Twitter повідомила речниця американського президента Сара Сандерс.

За її словами, Трамп обрав Шенагена через його «видатну службу» та «продемонстрований лідерський хист». Він працював на відповідальних посадах, включно з посадою заступника міністра оборони та віце-президента з поставок та операцій корпорації Boeing, а також здобув магістерський ступінь з інженерії та магістерський ступінь з бізнес-адміністрування в Массачусетському інституті технологій.