Садовий: Нардепи «Самопомочі» підтримують призначення інавгурації Зеленського на 19 травня

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Депутати Верховної Ради від фракції «Самопоміч» підтримують призначення інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського на 19 травня. На цій даті наполягає сам Зеленський і запропонував її у листі до спікера парламенту Андрія Парубія.

Позицію «Самопомочі» в ефірі «Громадського» озвучив лідер партії, міський голова Львова Андрій Садовий. За його словами, нардепи з фракції обговорили питання інавгурації і всі підтримали її призначення на 19 травня.

«Якщо Зеленський хоче приступити до своєї роботи 17, 19 травня — welcome, іди й роби. Чим скоріше, тим краще. Тому що він має сьогодні великий рівень довіри, якщо він цей рівень довіри почне спалювати для проведення реформ — молодець, тоді буде успіх», — сказав Садовий.

Лідер «Самопомочі» вважає, що завдяки великій підтримці населення Зеленський може «примусити» депутатів проголосувати за зняття недоторканності та зміну виборчого кодексу, аби наступні парламентські вибори проходили за пропорційною системою з відкритими списками.

«Якщо існуючий парламент з понеділка [13 травня] не приступить до розгляду закону, який позбавить депутатів недоторканності, якщо парламент не прийме закон про нові вибори — відкриті списки, пропорційна система — гнати цей парламент треба в шию якомога скоріше», — зауважив Садовий.

  • 4 травня обраний президентом Володимир Зеленський провів зустріч з представниками парламентських фракцій у Верховній Раді. На ній обговорювали різні можливі дати інавгурації політика, зокрема йшлося про 19 і 28 травня.
  • Обраний президентом Володимир Зеленський пояснив, що потрібно швидше визначитися з датою інавгурації, тому що «йдуть контакти із закордонними гостями, яким теж потрібно зрозуміти свій графік».
  • Перед цим депутат Верховної Ради, член комітету з питань правової політики та правосуддя Сергій Міщенко запропонував парламенту провести інавгурацію президента 19 травня. Згодом нардеп Віталій Купрій подав проект постанови про призначення інавгурації на 20 травня, щоб вона не перетиналася з запропонованою раніше датою 19 травня — Днем памʼяті жертв політичних репресій.
  • За законом, інавгурація нового президента має відбутися не пізніше ніж за 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів — тобто до 3 червня 2019 року. Верховна Рада зможе визначити дату інавгурації лише наступного пленарного тижня, який розпочнеться 14 травня.
  • Дискусії щодо дати інавгурації тривають у Раді, оскільки президент має право достроково розпустити парламент. Проте така процедура має обмеження у часі — до 27 травня 2019 року .