Особистий адвокат Трампа хоче приїхати в Київ і зустрітися з Зеленським. Чому?

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Особистий адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані планує найближчим часом приїхати у Київ і хоче зустрітися з новообраним президентом Володимиром Зеленським, пише The New York Times .

За даними видання, під час візиту він хоче переконати нового українського лідера продовжувати займатися розслідуваннями, які, як він сподівається, принесуть користь Трампу.

Одне з них стосується причини, через яку почалося розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера про втручання Росії у вибори 2016 року. Інше — участі сина колишнього віце-президента Джозефа Байдена Хантера у роботі української газової компанії, що належить українському олігарху. За даними видання, Джуліані вважає, що проведення таких розслідувань може допомогти Трампу знову перемогти на виборах президента США в 2020 році.

«Запланована поїздка Джуліані, про яку раніше не повідомлялося, є частиною місячних зусиль колишнього мера Нью-Йорка і невеликої групи союзників Трампа, які працюють над підвищенням інтересу до українських розслідувань», — пише The New York Times.

Мотивація — спробувати дискредитувати розслідування спецпрокурора; підірвати справу проти Пола Манафорта — колишнього глави виборчої кампанії Трампа в 2016 році, а також потенційно нашкодити передвиборній кампанії колишнього віце-президента США Джо Байдена, який лідирує в рейтингу демократів-кандидатів у президенти США .

Джуліані планував візит до Києва протягом кількох тижнів. Він також звернувся з проханням зустрітися із Зеленським, але зазначив, що зустріч ще не підтверджена, додає The New York Times.

«Я збираюся розповісти йому, що я знаю про людей, які його оточують, і наскільки важливо провести повне і справедливе розслідування», — сказав Джуліані.

  • Генеральний прокурор Юрій Луценко в січні 2019 року зустрічався в Сполучених Штатах з особистим адвокатом президента США Дональда Трампа — колишнім мером Нью-Йорка Рудольфом Джуліані.
  • Заяву із звинуваченнями в політичній корупції проти посла Сполучених Штатів в Україні Марі Йованович Луценко зробив незабаром після цієї зустрічі. За даними джерел theБабеля, український генпрокурор намагався вирішити відразу дві проблеми: налагодити стосунки з американським президентом, грубо виступивши проти ставленика демократів, і заразом послабити позиції або зовсім позбутися недружнього посла. Йованович кілька років критикувала українську владу та підтримувала її опонентів — членів антикорупційних організацій.
  • За даними The New York Times, Луценко обговорював з адвокатом президента США Дональда Трампа Рудольфом Джуліані справу проти газодобувної компанії Burisma Group, підконтрольної екс-міністру екології Миколі Злочевському. Саме в цій компанії раніше працював Хантер Байден, син колишнього віце-президента США Джозефа Байдена, який оголосив про намір брати участь у майбутніх президентських виборах у США.