Режисера Сенцова арештували 5 років тому. У Києві до річниці пройде акція-перфоманс біля посольств 14 країн Європи

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Сьогодні — п’ята річниця арешту українського кінорежисера, сценариста й активіста Олега Сенцова в анексованому Росією Криму. 10 травня 2014 року російські силовики затримали його у Сімферополі. Пізніше, у 2015 році, за сфабрикованим звинуваченням його засудили до 20 років колонії суворого режиму. Свій термін режисер відбуває на крайній півночі Російської Федерації, в місті Лабитнангі за Полярним колом.

Свою провину Сенцов не визнає, а 14 травня 2018 року на знак протесту розпочав голодування, яке тривало 145 днів. Режисер вимагав, щоб влада Росії звільнила українських політвʼязнів. РФ на поступки не пішла, голодування довелося припинити через різке погіршення здоров’я режисера.

Сенцов у колонії.

УФСИН России по Ямало-Ненецкому автономному округу

Які акції відбудуться в Україні?

У Києві до річниці арешту Сенцова відбудеться акція-перфоманс Do you remember? — від пам’ятника Ярославу Мудрому на Золотих Воротах 10 травня о 13:30 розпочнеться символічна хода до 14 посольств європейських країн. Триватиме вона до 15:00. Про це повідомляється на Facebook-сторінці ініціативи Save Oleg Sentsov. Організатори вважають, що саме питання звільнення українських політв’язнів має стати основним на засіданні Комітету міністрів Ради Європи, яке відбудеться 16—17 травня у Гельсінкі.

«Під час заходу активісти передадуть кожному посольству листа від українських заручників Кремля та нагадають європейським країнам-членам Ради Європи, що будь-який діалог із Путіним треба починати із питання звільнення Олега Сенцова й усіх заручників Кремля, яких незаконно утримують за ґратами в Росії та на окупованих українських територіях», — йдеться у повідомленні.

За даними організаторів глобальної акції #SaveOlegSentsov, щонайменше 98 українських політв’язнів утримують в Російській Федерації й окупованому Криму. Ще близько 120 військовополонених і цивільних заручників перебувають на окупованому Донбасі, 24 українські військовополонені моряки — у СІЗО «Лефортово» у Москві.

Ще одна акція під назвою «Саджайте квіти, а не людей» 10 травня відбудеться у Хрещатому парку на вулиці Михайла Грушевського. Об 11:00 письменники, актори, музиканти та правозахисники висадять квіти. Участь у заході, зокрема, візьмуть режисер Ахтем Сеітаблаєв, письменник Андрій Курков, актриса Римма Зюбіна, музикант Андрій Хливнюк, вчений Ігор Козловський та інші.

  • 25 жовтня 2018 року Олегу Сенцову присудили премію Європейського парламенту імені Сахарова. Її вручають за видатний внесок у захист прав людини та основних свобод. Розмір винагороди становить €50 тис.
  • 12 грудня в Страсбурзі пройшла церемонія вручення премії. Сенцов не зміг особисто на неї приїхати, бо перебуває в колонії «Білий ведмідь» в російському місті Лабитнангі. Тому премію в Страсбург приїхали отримувати його двоюрідна сестра Наталія Каплан і адвокат Дмитро Дінзе. Під час вручення нагороди депутати Європарламенту аплодували стоячи.