Сейм Латвії визнав геноцидом депортацію кримських татар

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Сейм Латвії ухвалив заяву з нагоди 75-річчя депортації кримських татар, в якій йдеться про те, що радянська влада здійснила геноцид щодо кримськотатарського народу. Про це пише «Європейська правда».

У документі зазначається, що велика кількість історичних джерел вказують на цілеспрямований геноцид радянської влади проти багатьох народів і етнічних груп, які жили в Радянському Союзі. Серед них і кримські татари. На меті було знищити їхню культуру, соціальний спадок, історичну приналежність народу до території Кримського півострова та вижити їх з батьківщини.

Також у заяві Сейм нагадує, що Російська Федерація пʼять років тому незаконно анексувала Крим. Латвійські парламентарі засуджують тривалу політику утисків і насильства з боку Росії щодо кримських татар. Зокрема заява закликає міжнародне співтовариство й інституції відзначити депортацію кримських татар 75 років тому і стежити за сьогоднішніми подіями в Криму.

«Ті кримські татари, які відмовляються прийняти російське громадянство і не визнають незаконну анексію Криму, стикаються з дискримінацією. У них немає доступу до освіти, медичних послуг, їм заборонено використовувати рідну мову, підтримувати традиції і культуру. Неймовірно, але кримських татар вже вдруге за 75 років пригнічують і переслідують. Історія може повторитися», — сказав голова комісії Сейму з зовнішніх справ Ріхардс Колс.