Заміна урядів «ЛДНР», вивід цивільних та контроль кордону силами ООН. Німецькі ліберали запропонували доповнити план стосовно Донбасу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На експертних слуханнях у парламенті Німеччини представники фракції ліберальної «Вільної демократичної партії" запропонували доповнити план врегулювання конфлікту на Донбасі. Як пише Deutsche Welle, депутати вважають, що Мінські угоди фактично мертві, а тому їм важливо дати новий імпульс.

Одна з пропозицій — заміна так званих урядів «ДНР» і «ЛНР» міжнародною тимчасовою адміністрацією, в завдання якої входило б проведення вільних виборів на цих територіях, а також виконання поліцейських функцій та завдань з охорони кордону. Це завдання могла б взяти місія Євросоюзу спільно з українською поліцією.

За словами члена зовнішньополітичного комітету бундестагу Ренати Альт, у Мінських домовленостях немає чітко прописаних строків реалізації заходів, а також конкретизації наслідків у разі їх неприйняття. Вона зазначила, що Київ і Москва не готові йти на поступки один одному, а тому необхідно розставити пріоритети та визначити наслідки за бездіяльність. Альт запропонувала забезпечити контроль російсько-українського кордону силами ООН, а також вивести з Донбасу все цивільне населення та всі парамілітарні збройні групи.

Аналітик берлінського фонду «Наука і політика» (SWP) Сюзан Стюарт заявила, що багато в чому все буде залежати від Росії.

«Думаю, лідери сепаратистів явно не захочуть іти зі своїх посад. У цих людей немає адміністративного досвіду, деякі з них у минулому дрібні злочинці, а тепер вони знайшли для себе дуже комфортну нішу. Сепаратисти не можуть обійтися без російської підтримки. Так що не їм вирішувати, чи залишатися на своїх посадах, чи ні — все залежить від інтересів Росії», — сказала вона.

Стюарт пропонує Києву піти на прямі переговори з бойовиками, але це буде означати, що Україна визнала легітимність проросійських «ЛДНР».