Справа Януковича: безкоштовний адвокат втретє залишив засідання, суд шукає нового

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Справа Януковича: безкоштовний адвокат втретє залишив засідання, суд шукає нового

Оболонський районний суд призначатиме по справі екс-президента Віктора Януковича про держзраду нового безкоштовного адвоката з Центру правової допомоги. Таке рішення прийняла колегія судей з головуючим Владиславом Девʼятко, після того, як державний адвокат Віктор Овсянніков втретє залишив залу суду, передає кореспондент «Бабеля» з місця подій.

Сьогоднішнє засідання з ранку, яке почалося в 10:00, але було перервано через те, що суд залишили адвокати Януковича — призначений вчора безкоштовний державний захисник Віктор Овсянніков і вже пʼятий "комерційний" адвокат Януковича Олександр Байдик.

У коментарі «Бабелю» Байдик пояснив, що залишив засідання, тому що його клієнт доручив йому спочатку ознайомитися з матеріалами справи.

«До цього моменту клієнт доручив не брати участь в судових дебатах», - сказав Байдик.

Він зазначив, що стаття 324 Кримінального процесуального кодексу зобовʼязує суд надати час для ознайомлення новому адвокату або прокурору. За словами Байдика, суд повинен це зробити на будь-якій стадії засідання.

За його словами, перед засіданням погодив правову позицію з адвокатом Віктором Овсянніковим, який був наданий центром безкоштовної допомоги.

«Правила адвокатської етики зобовʼязують адвоката узгодити позицію з клієнтом і ознайомитися з матеріалами справи», - додав він.

Але суддя відмовив Байдику у клопотанні щодо часу на ознайомлення.

Після перерви на засідання знову прийшов адвокат Овсянніков. Він повторно попросив суддю дати можливість ознайомитися з матеріалами справи і наполягав, що закон зобовʼязує, а не дозволяє суддям дати такий час. У відповідь суддя Девʼятко заявив, що дасть час на ознайомлення після виступу прокурора.

Це не влаштувало Овсяннікова і він вдруге за сьогодні залишив засідання.

"Зараз негайно буде проінформований центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги про те, що призначений за рахунок держави захисник залишив зал судового засідання", - сказав Девʼятко. Він попросив, щоб Центр або призначив іншого госадвоката, або забезпечив явку Овсяннікова в суд.

Те ж саме сталося й після другої перерви о 17:00 — державний адвокат прийшов в суд і знову полишив засідання після відмови у ходатайстві.

Оболонський суд вже майже рік розглядає справу Януковича. Йому інкримінують три статті Кримінального кодексу: державна зрада, пособництво у веденні агресивної війни, пособництво в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки.

30 липня суд повинен був перейти до дебатів, але засідання перенесли через неявку адвокатів екс-президента.

31 липня адвокати Януковича зірвали дебати вдруге поспіль і пішли з суду. Поле цього колишньому президенту-втікачеві призначили безкоштовного державного захисника Віктора Овсяннікова.