Луценко назвав незаконним закриття справи проти Злочевського та її передачу до НАБУ

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що справа проти колишнього міністра екології Миколи Злочевського, яка стосується незаконної видачі ліцензій, була незаконно передана до Національного антикорупційного бюро і закрита. Про це він розповів в інтервʼю The New York Times, частину якого опублікував на своїй сторінці у Facebook.

«Про справи колишнього міністра в уряді Януковича — Злочевського. Їх було багато, але фактично вони зводилися до трьох. Перша — ухилення від податків, ст. 212 КК України. Це виробництво розслідувалося в ГПУ ще до мого приходу на посаду Генпрокурора. Друга — справа про відмивання брудних коштів, ст. 209 КК України, велася до мене в ГПУ. Третя — розкрадання державних ресурсів, ст. 191 КК України, виробництва розслідувалися також у ГПУ ще з 2014 року», — зазначив він.

На думку Луценка, саме НАБУ провалило справу, яка стосувалася розкрадання державних ресурсів.

«Мова в них про те, що пан Злочевський, будучи міністром природних ресурсів, видавав ліцензії в уряді Азарова, на думку слідства, сам собі, а точніше — своїм фірмам. В рамках цих виробництв розслідувався питання його фірми Burisma. В рамках одного з виробництв були й міжнародні запити в ряд країн, з яких була отримана досить непогана доказова база. Однак буквально в останні місяці діяльності пана Шокіна на посаді Генпрокурора справу було, всупереч закону, передано в НАБУ», — підкреслив він.

Тим не менш, стверджує Луценко, в антикорупційному бюро вирішили закрити справу. Причина цього йому не відома.

Варто відзначити, що Луценко неодноразово говорив про закриття НАБУ справи проти Злочевського, проте в бюро ці заяви спростовували. Так, НАБУ спростувало шість тез генерального прокурора, які він озвучив в інтервʼю theБабелю, серед яких звучала і тема Злочевського.

«НАБУ розслідує дві справи щодо діяльності Мінекології часів колишньої влади і жодна з них не закрита. Мова йде про закупівлю послуг за рахунок бюджету дистанційного зондування землі і видачу спеціальних дозволів на користування надрами», — заявили в Бюро.