У Берліні поховають рештки страчених нацистами вʼязнів, які зберігалися в колекції колишнього директора Берлінського інституту анатомії

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У Берліні поховають рештки страчених нацистами вʼязнів, які зберігалися в колекції колишнього директора Берлінського інституту анатомії

Wikimedia Commons

Близько 300 мікроскопічних зразків тканини вʼязнів з тюрми Плетцензеє, страчених нацистами, захоронять у Берліні. Про це пише The Guardian.

Залишки виявили нащадки покійного Германа Штіва — професора анатомії, який співпрацював з нацистами і досліджував останків тіл людей, страчених за часів Третього рейху.

Герман Штів не був членом нацистської партії, але домовився з нацистами про постачання тіл страчених жінок для досліджень репродуктивної функції. За це він допомагав прихильникам режиму знищувати будь-які сліди та залишки вʼязнів.

У період між 1933 і 1945 роками понад 2 800 людей, які перебували у вʼязниці Плетцензеє, були страчені через повішання або обезголовлені, тіла більшості з них відправляли на розтин у Берлінський інститут анатомії. Серед них були і учасники групи антифашистського опору «Червона капела». Одразу після проведення відповідних експериментів усі тіла спалювали та ховали в безіменних могилах.

Герман Штів ніколи не піддавався судовому переслідуванню і після закінчення Другої Світової війни продовжив свою карʼєру вченого в Німецькій Демократичній Республіці (НДР), яка з 1949 року була підконтрольна СРСР.

Відомо, що залишки вʼязнів захоронять на кладовищі Доротенштадт, у центрі Берліна.

На церемонії, яку проведуть католицький священик, протестантський пастор і рабин, маленький саркофаг з рештками спустять у могилу поряд з камʼяним блоком, встановленим в памʼять про людей, які брали участь у невдалій змові з метою вбивства Гітлера 20 липня 1944 року.

Директор Меморіального центру опору Німеччини Йоханнес Тухель, який організовує спеціальний захід з лікарнею Шаріте, зазначив, що з огляду на побажання деяких нащадків жертв, імена не будуть вказані ані на церемонії, ані на памʼятній дошці, встановленій на могилі.