У Харкові третій день вирують пристрасті навколо намету на площі Свободи. Міськрада хоче його демонтувати, а в поліції кажуть — стоїть законно. Що відбувається?

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У Харкові третій день вирують пристрасті навколо намету на площі Свободи. Міськрада хоче його демонтувати, а в поліції кажуть — стоїть законно. Що відбувається?

Марієнко Андрій / УНІАН

У Харківській міській раді готуються демонтувати волонтерський намет на площі Свободи в центрі міста, попри обурення громадськості та активістів. Про це theБабелю повідомив керівник департаменту з питань інформації та звʼязків з громадськістю Харківської міської ради Юрій Сідоренко.

Він розповів, що виконавчий комітет міськради готується на найближчій сесії 15 травня розглянути документ щодо демонтажу намету. Сідоренко нагадав, що приводом для вивчення цього питання стала петиція, яка зібрала 7 606 голосів, тоді як потрібно 5 тисяч.

«У цього намету немає жодних дозвільних документів. Коли ми підняли документи, не було жодного до нас звернення, щоб отримати дозвіл на встановлення намету», — заявив Сідоренко.

У чому річ?

8 травня на сайті Харківської міськради була зареєстрована електронна петиція з вимогою прибрати з площі Свободи волонтерський намет «Усе для перемоги», який розташовано навпроти будівлі облдержадміністрації. Міський голова Харкова Генадій Кернес заявив про підтримку петиції і пообіцяв зробити все, щоб її реалізувати, якщо вона набере необхідну кількість голосів. Протягом 9 травня петиція набрала понад 5 тис. голосів, необхідних для розгляду міською владою.

11 травня на сайті Харківської міськради було опубліковано припис, згідно з яким намет доручалося демонтувати протягом трьох днів. У документі йшлося, що Департамент територіального контролю Харківської міськради прийшов до висновку, що волонтерський намет був встановлений самовільно і з порушеннями законодавства.

«З метою усунення виявлених порушень вимагаємо добровільно в триденний термін усунути вказане правопорушення шляхом демонтажу обʼєкта ... з обовʼязковим відновленням благоустрою території міста Харків», — повідомлялося в приписі.

Хто виступив проти?

Вже в неділю, 12 травня, боронити намет вийшли активісти і ветерани АТО. До акції в підтримку намету долучилася перший віце-спікер Ради Ірина Геращенко, яка пообіцяла облаштувати в наметі власну приймальню.

До речі, в поліції Харкова теж зазначили, що намет стоїть законно. Минулого року активісти звернулися із заявкою до міськради і отримали дозвіл на проведення цієї акції з 1 січня до 31 грудня 2019 року.

«Зупинити цей протест може тільки суд. Знищення намету за приписом комунальних служб поліція не допустить», — сказав очільник ГУНП в Харківській області Валерій Сокуренко.

Він також додав, що охорона намету здійснюється в цілодобовому режимі: автомобільні екіпажі патрульної поліції стежать за ситуацією безпосередньо біля намету, також ведеться цілодобове відеоспостереження кількома камерами.

13 травня навколо намету активісти розмістили піноблоки. Вони заявили, що це інсталяція, яка нагадуватиме про війну в країні.

  • Міський голова Харкова Геннадій Кернес закликав підписати петицію за повернення одному з проспектів міста імені радянського маршала Георгія Жукова.
  • Директор Інституту національної памʼяті Володимир Вʼятрович погрожує Кернесу відповідальністю за повернення імені Жукова проспекту в Харкові.