На кордоні затримали двох росіян. Вони попросили політичного притулку

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Двох громадян Російської Федерації, які прямували в Україну поза пунктами пропуску, затримали прикордонники Сумського загону. Про це повідомляє Державна прикордонна служба.

Затримані відразу повідомили прикордонникам, що вони подружжя і, оминувши російські пункти пропуску, тікають з Росії через переслідування.

Відомо, що затриманий понад 10 років займався прибутковим бізнесом — продавав автомобілі, і піддавався постійному тиску та примусу сплачувати данину від начальника одного з РУВС Москви. У 2010 році він був змушений закрити свій бізнес через постійні погрози та створення штучних перепон від представників влади.

Затриманий росіянин розповів, що після закриття бізнесу він створив свою інтернет-сторінку, на якій, здебільшого, висловлював невдоволення чинною владою РФ, негативно висловлювався щодо анексії Криму і дій Росії на міжнародній арені та рекламував інших російських опозиційних блогерів. Через таку позицію з 2014 року на його адресу та членів його сім’ї почали надходити погрози.

«Проти мене порушували кримінальні справи, на мене тиснули, мені погрожували, що мене запроторять за ґрати, відправлять до Сибіру, що моя родина буде страждати», — розповідає на відео затриманий.

Після низки погроз вони разом з дружиною прийняли рішення незаконно потрапити на територію України і попросити політичного притулку. З їхніх слів, таке рішення ними було прийнято через дотримання і забезпечення в Україні фундаментальних прав та свобод людини.

Наразі стосовно затриманих тривають перевірки. Проте у відомстві зазначили, що зазвичай Україна приймає таких втікачів з огляду на те, що в Росії існує реальна загроза їхньому життю та здоровʼю.