У Росії у політвʼязня Балуха хочуть забрати українське громадянство, а Кольченка випустили зі штрафного ізолятора

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Український політвʼязень Володимир Балух, якого утримують в російській колонії в Тверській області, написав листа зі штрафного ізолятора. Його опублікувала у Facebook активістка Українського культурного центру в Криму Альона Попова.

Балух їй пише, що в Росії у нього намагаються забрати українське громадянство. Йому не дали зустрітися з консулом України. Росіяни заявили, що вважають Балуха громадянином РФ, тому що він прописаний у Криму.

«Весною, звичайно, і не пахне, ні в площині моїх «взаємин» з правосуддям РФ, ні в атмосфері вічно холодної камери ШІЗО, з похмуро-суворим пейзажем неба за ґратами й ознобом, який не проходить 24/7», — написав Балух.

А інший український політвʼязень Олександр Кольченко, якого утримують у виправній колонії № 6 в російському Копейську (Челябінська область), після перебування на святкові дні у штрафному ізоляторі повернувся в загін. У ШІЗО він перебував з 30 квітня до 10 травня, повідомила Укрінформу російська правозахисниця Тетяна Щур. Нещодавно Кольченка відвідав адвокат.

«Загалом Саша почуває себе нормально, настрій хороший», — розповіла Щур.

Вона також уточнила, що останній раз Кольченка помістили у ШІЗО через нібито вживання ним «нецензурної лексики». Хоча, за її словами, «Саша взагалі ніколи її не вживає». Тетяна Щур ще нагадала, що вперше Кольченка помістили у ШІЗО з цієї ж причини, а також за вживання жаргону — замість слова «гуртожиток» він сказав «барак».

  • У квітні кримський «суд» збільшив термін покарання українському політвʼязню Балуху – суддя вирішила вважати термін його перебування в СІЗО як день за день і тим самим продовжила час перебування в колонії.
  • ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року в Криму. Працівники ФСБ заявили, що знайшли на горищі будинку, де живе активіст, 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха та правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію — через те, що відмовився знімати прапор України у дворі свого будинку в Криму. 16 січня 2018 року Балуха визнали винним у зберіганні боєприпасів.
  • Балуха засудили до пʼяти років колонії за сукупністю двох кримінальних справ — про незаконне зберігання зброї і вибухівки та дезорганізацію діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства. 3 жовтня 2018 року «Верховний суд» Криму помʼякшив вирок на місяць.