Конституційний суд розглядає закон про люстрацію. Під будівлею — дві акції протесту

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Під будівлею Конституційного суду в Києві, де почався розгляд відповідності деяких положень закону «Про очищення влади» Конституції, відбуваються дві акції протесту.

Одні активісти протестують проти відміни закону про люстрацію, а інші виступають за розширення закону. Їхні вимоги приблизно однакові, проте вони відмовилися влаштовувати спільну акцію.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, між учасниками двох акцій стався невеликий конфлікт, але поліція швидко його припинила.

За розширення закону виступають «Національний корпус», «Національні дружини» та партія «Свобода». Акцію проти «згортання» закону влаштували члени громадської організації «Справа громад».

Протистояння між активістами почалося після того, як представники ВО «Свобода» почали звинувачувати чинного президента Петра Порошенка в низці невдач на фронті, корупції в армії, а також у тому, що Конституційний суд скасував норми про незаконне збагачення.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, зараз мітингувальників розділили кордоном бійці «Нацгвардії».

  • 18 квітня Конституційний суд відклав розгляд питання щодо закону «Про очищення влади».
  • Конституційний суд має встановити відповідність закону «Про очищення влади» Конституції України на закритій частині засідання.
  • Закон «Про очищення влади», також відомий як закон про люстрацію, набув чинності 16 жовтня 2014 року. Він передбачає люстрацію чиновників, які займали посади за президента Віктора Януковича.