«Наші гроші»: Голову Конституційного суду Шевчука хочуть звільнити через вплив його брата

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Голову Конституційного суду Станіслава Шевчука хочуть звільнити з посади через його брата — Рулава Одда (раніше мав імʼя Денис Шевчук).

Про це йдеться в розслідуванні програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Журналісти зʼясували, що Одд приїжджав до Станіслава Шевчука на роботу та впливав на кадрову політику. Натомість голова суду винаймав для нього державну дачу.

Кадрові рішення Шевчука також часто базувались на інтересах брата, йдеться в розслідуванні. У вересні 2018-го Шевчук підписав подання на призначення на посаду заступника секретаріату Конституційного суду товариша Рулава Одда — Вадима Гончаренка. Але тоді Гончаренко так і не отримав посаду через виявлені порушення в процедурі.

У лютому 2019 року позаштатними радниками Станіслава Шевчука стали Михайло Чужмир, Дмитро Лабоженко та Денис Невʼядомський, які є друзями в соцмережах родини Оддів. Невдовзі радників довелося звільнити, бо Шевчука звинуватили в незаконності їхнього призначення.

Чим займається брат Шевчука?

Рулав Одд — співзасновник фірми «Українська морська транспортна компанія», яка з липня 2017-го фігурує у кримінальній справі Генеральної прокуратури. Справа стосується державного підприємства «Укрхімтрансаміак», яке уклало з фірмою Одда договір про надання допоміжних послуг на близько 10 млн грн.

За версією слідства, фірма брата Шевчука не надавала послуг держпідприємству, а гроші поділили між учасниками схеми.

Звʼязки з Зеленським

За інформацією журналістів «Наших грошей», Станіслав Шевчук зустрічався у своєму робочому кабінеті з соратником обраного президента Володимира Зеленського Андрієм Богданом.

Сам Богдан теж публічно підтвердив цю зустріч. Тоді він сказав, що з головою суду вони обговорювали скасування закону про незаконне збагачення.

Через два тижні брат Шевчука висловив публічну підтримку обраному президенту, поставивши на фотографії в соцмережах позначку «ЗеКоманда».

  • 6 травня стало відомо, що голову Конституційного суду Станіслава Шевчука можуть зняти з посади за неодноразові дисциплінарні порушення. Постійна комісія з питань регламенту та етики знайшла підстави для його звільнення.
  • Звільнення Шевчука вимагають судді Конституційного суду Микола Мельник, Сергій Сас й Ігор Сліденко. Вони написали лист-звернення до своїх колег і закликали підтримати звільнення Станіслава Шевчука. У листі вони публічно згадали брата голови КС і його можливий вплив на Шевчука та кадрові призначення.
  • Питання про зняття Шевчука з посади мають розглянути в Конституційному суді у вівторок, 14 травня.