Конституційний суд знову відклав розгляд закону про люстрацію

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Конституційний суд відклав розгляд закону «Про очищення влади». Таке рішення було ухвалено на засіданні Палати КС у вівторок, 14 травня. Інформація про це рішення зʼявилася на сайті суду.

Причина перенесення розгляду і дата, коли може бути розглянуто це питання, поки невідомі.

18 квітня Конституційний суд вже відкладав розгляд питання щодо закону «Про очищення влади».

Нагадаємо, 2015 року із поданнями про конституційність закону «Про очищення влади» до Конституційного суду звернулися Верховний суд, який направив два подання, і 47 народних депутатів. Усі три подання обʼєднані в одне конституційне провадження.

Конституційний суд має встановити відповідність закону «Про очищення влади» Конституції України на закритій частині засідання.

  • Вранці 14 травня під будівлею Конституційного суду в Києві, де почався розгляд відповідності деяких положень закону «Про очищення влади» Конституції, проходили дві акції протесту. Одні активісти протестували проти відміни закону про люстрацію, а інші виступали за розширення закону. Їхні вимоги приблизно однакові, проте вони відмовилися влаштовувати спільну акцію.
  • Закон «Про очищення влади», також відомий як закон про люстрацію, набув чинності 16 жовтня 2014 року. Він передбачає люстрацію чиновників, які обіймали певні посади за президента Віктора Януковича.