Держкіно показало трейлер фільму про Василя Стуса «Заборонений». У прокат стрічка вийде до річниці загибелі поета

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Держагентство з питань кінематографа опублікувало трейлер фільму «Заборонений» про долю українського поета та дисидента Василя Стуса, який був підданий репресіям з боку радянської влади.

Картина зі слоганом «Усі, хто проти терору, встаньте!» вийде в прокат на широкі екрани 5 вересня, у річницю загибелі поета.

Головні ролі у фільмі грають Дмитро Ярошенко, Віталій Салій, Олег Масленников, Євгенія Гладій, Карина Шереверова та Діана Розовлян.

Василь Стус (6 січня 1938 — 4 вересня 1985 рр.) за власні переконання про необхідність збереження й розвитку української культури зазнав репресій радянської влади. Його творчість заборонили, а самого Стуса засудили до тривалого перебування в місцях позбавлення волі, де він і загинув.

Фільм про останні роки життя Василя Стуса, про його боротьбу із системою та спроби опублікувати свою останню збірку віршів, яку він намагався передати з тюрми на волю. Значна частина сюжету розгортається у в’язниці, коли до поета приїжджає агентка КДБ, яка намагається тиснути на нього не силою, а психологічно, тривалими розмовами, в яких вона неймовірно майстерна.

  • У серпні 2018 року навколо фільму про Василя Стуса виник скандал — у соцмережах викликало широкий резонанс повідомлення актора і телеведучого Геннадія Попенка, що зі стрічки на вимогу лідера організації «Український вибір» Віктора Медведчука вирізали сцену фінального судового засідання, у якій той фігурував як адвокат українського поета.
  • Після цього голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко запевнив, що у фільмі покажуть сцени з судом, де адвокатом поета був Віктор Медведчук.